Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych. Choć może nie jest lekarstwem na przeziębienie, korzyści płynące z witaminy C mogą obejmować ochronę przed niedoborami układu odpornościowego, chorobami układu krążenia, problemami zdrowotnymi w okresie prenatalnym, chorobami oczu, a nawet zmarszczkami skóry.
Jaką dawkę witaminy C stosować?
Bezpieczna górna granica dla witaminy C to 2000 miligramów dziennie. Według badań naukowych przyjmowanie 500 miligramów dziennie jest bezpieczne. Właściwie nie ma prawdziwych minusów przyjmowania 500-miligramowego suplementu, z wyjątkiem tego, że niektóre typy mogą podrażniać żołądek. Dlatego zaleca przyjmowanie niekwaśnej, buforowanej formy witaminy.
Rola witaminy C w organizmie
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest niezbędna do wzrostu, rozwoju i naprawy wszystkich tkanek organizmu. Jest zaangażowana w wiele funkcji organizmu, w tym tworzenie kolagenu, wchłanianie żelaza, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, gojenie się ran oraz utrzymanie chrząstek, kości i zębów.
Wpływ witaminy C na zdrowie
Według najnowszych badań, witamina C może oferować korzyści zdrowotne w tych obszarach:
Stres
Niedobór witaminy C jest związany z wieloma chorobami związanymi ze stresem. Jest to pierwszy składnik odżywczy, który jest uszczuplony u alkoholików, palaczy i osób otyłych. A ponieważ witamina C jest jednym ze składników odżywczych wrażliwych na stres, Moyad mówi, że naintaining poziomy witaminy C może być idealnym markerem dla ogólnego stanu zdrowia.
Przeziębienie
Jeśli chodzi o wspólne przeziębienie, witamina C nie jest lekarstwem, ale niektóre badania pokazują, że może pomóc w zapobieganiu poważniejszym powikłaniom. „Istnieją dobre dowody, że przyjmowanie witaminy C na przeziębienia i grypę może zmniejszyć ryzyko rozwoju dalszych powikłań, takich jak zapalenie płuc i infekcje płuc”, mówi Moyad.
Udar mózgu
Chociaż badania były sprzeczne, jedno z badań w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że osoby z najwyższym stężeniem witaminy C we krwi były związane z 42% niższym ryzykiem udaru niż osoby z najniższym stężeniem. Przyczyny tego nie są do końca jasne. Ale to, co jest jasne, to fakt, że ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw, mają wyższy poziom witaminy C we krwi.