Magnez jest minerałem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Twoje ciało nie jest w stanie go wytworzyć, dlatego musisz pozyskiwać go z diety.
Źródła magnezu i jego znaczenie
Źródłem magnezu w diecie są rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste. Mniejsze ilości znajdują się w mięsie i rybach.
Jednakże, pomimo jego znaczenia, badania wykazują, że prawie 50% ludzi w krajach zachodnich w Europie i Stanach Zjednoczonych nie otrzymuje wystarczającej ilości tego niezbędnego minerału. Co więcej, niski poziom magnezu jest powiązany z wieloma schorzeniami, takimi jak cukrzyca typu 2, choroby serca i choroba Alzheimera.
Magnez a korzyści zdrowotne
Dostarczanie odpowiedniej ilości magnezu jest ważne dla utrzymania optymalnego funkcjonowania organizmu.
Chociaż możliwe jest uzyskanie odpowiedniej ilości tego minerału z diety, przyjmowanie suplementu może być pomocne, jeśli trudno jest zaspokoić swoje potrzeby poprzez żywność lub jeśli masz niedobór.
Przyjmowanie suplementu magnezu i korygowanie jego niedoboru wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Obejmują one niższe ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak choroby serca oraz poprawę ciśnienia krwi, nastroju i kontroli poziomu cukru we krwi.
Dawkowanie magnezu
Dieta bogata w magnez obejmuje zdrowe, pełnowartościowe produkty, takie jak pełne ziarna, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.
Chociaż możliwe jest uzyskanie zalecanej dziennej dawki tego minerału – 400-420 mg dla mężczyzn i 320-360 mg dla kobiet – poprzez samą dietę, większość współczesnych diet jest uboga w pokarmy bogate w magnez, dlatego warto sięgać po magnez w formie suplementów diety.