Artykuły

Rola Omega-3 dla naszego zdrowia

Niespełna 100 lat temu odkryto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, dokonali tego dwaj naukowcy Burr i Evans, którzy już wtedy zauważyli, jak ważne są to związki dla organizmów żywych. Badania przeprowadzano na szczurach, u których to wykryto, że niedobór pewnych substancji dostarczanych z pożywieniem powoduje częstsze zapadanie gryzoni na różne choroby. Nazwano te substancje niezbędnymi i nadano nazwę „witamina F”.

Ówcześnie określenie tych kwasów tłuszczowych witaminą było według badaczy poprawne, gdyż nie istnieją szlaki metaboliczne, w których są one produkowane, a więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Z biegiem lat odkryto, że związki te to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą m.in.  kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

W latach siedemdziesiątych pojawiły się natomiast pierwsze doniesienia o związku kwasów tłuszczowych omega–3 z układem krążenia. Duński badacz zauważył ważną korelację między dietą bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe z mniejszą zachorowalnością na choroby układu krążenia w tym chorobę wieńcową. Od tego czasu kwasy tłuszczowe omega-3 są nieustannie badane pod względem pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka

Wpływ Omega-3 na zdrowie

Działanie omega-3 na ciało człowieka jest wielotorowe i można wyróżnić m.in.:

  • wpływ na poprawę odporności
  • hamowanie uczucia głodu
  • zwiększenie uczucia sytości
  • wspomaganie redukcji masy ciała
  • udział w profilaktyce i leczeniu zespołu metabolicznego
  • hamowanie lipogenezy
  • wspomaganie leczenia cukrzycy typu II
  • obniżenie występowania chorób układu krążenia
  • działanie przeciwzapalne
  • spowalnianie procesu powstawania blaszki miażdżycowej
  • wpływ na poprawę profilu lipidowego
  • działanie antyalergiczne
  • działanie przeciwnowotworowe
  • wsparcie pracy mózgu
  • działanie antydepresyjne
  • wpływa na prawidłowy rozwój w okresie prenatalnym
  • działanie neuroprotekcyjne

To tylko niektóre właściwości, jakie udowodniono kwasom tłuszczowym omega-3, badania nad tymi kwasami tłuszczowymi cały czas trwają i na podstawie obecnych danych i doniesień naukowych opracowano zalecane normy spożycia.

W przypadku osób dorosłych zaleca się, by przynajmniej 0,5% energii z diety pokrywał kwas ALA, natomiast EPA i DHA powinny być dostarczane w ilości 250 mg na dobę (suplement diety) lub powinny być spożywane ryby przynajmniej dwa razy  w tygodniu w tym jeden gatunek tłusty. W przypadku kobiet w ciąży, czy osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, dawki te powinny być znacząco wyższe.

Dieta obfitująca w oleje roślinne oraz tłuste ryby powinna zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka w kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak jeśli należymy do grupy ryzyka osób narażonych na choroby układu sercowo- naczyniowego, redukujemy masę ciała, planujemy ciążę lub chcemy uzupełnić nie do końca zdrową dietę, warto rozważyć dodatkową suplementację kwasami tłuszczowymi Omega-3. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *