Niespełna 100 lat temu odkryto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, dokonali tego dwaj naukowcy Burr i Evans, którzy już wtedy zauważyli, jak ważne są to związki dla organizmów żywych. Badania przeprowadzano na szczurach, u których to wykryto, że niedobór pewnych substancji dostarczanych z pożywieniem powoduje częstsze zapadanie gryzoni na różne choroby. Nazwano te substancje niezbędnymi i nadano nazwę „witamina F”.
Ówcześnie określenie tych kwasów tłuszczowych witaminą było według badaczy poprawne, gdyż nie istnieją szlaki metaboliczne, w których są one produkowane, a więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Z biegiem lat odkryto, że związki te to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
W latach siedemdziesiątych pojawiły się natomiast pierwsze doniesienia o związku kwasów tłuszczowych omega–3 z układem krążenia. Duński badacz zauważył ważną korelację między dietą bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe z mniejszą zachorowalnością na choroby układu krążenia w tym chorobę wieńcową. Od tego czasu kwasy tłuszczowe omega-3 są nieustannie badane pod względem pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka.
Wpływ Omega-3 na zdrowie
Działanie omega-3 na ciało człowieka jest wielotorowe i można wyróżnić m.in.:
- wpływ na poprawę odporności
- hamowanie uczucia głodu
- zwiększenie uczucia sytości
- wspomaganie redukcji masy ciała
- udział w profilaktyce i leczeniu zespołu metabolicznego
- hamowanie lipogenezy
- wspomaganie leczenia cukrzycy typu II
- obniżenie występowania chorób układu krążenia
- działanie przeciwzapalne
- spowalnianie procesu powstawania blaszki miażdżycowej
- wpływ na poprawę profilu lipidowego
- działanie antyalergiczne
- działanie przeciwnowotworowe
- wsparcie pracy mózgu
- działanie antydepresyjne
- wpływa na prawidłowy rozwój w okresie prenatalnym
- działanie neuroprotekcyjne
To tylko niektóre właściwości, jakie udowodniono kwasom tłuszczowym omega-3, badania nad tymi kwasami tłuszczowymi cały czas trwają i na podstawie obecnych danych i doniesień naukowych opracowano zalecane normy spożycia.
W przypadku osób dorosłych zaleca się, by przynajmniej 0,5% energii z diety pokrywał kwas ALA, natomiast EPA i DHA powinny być dostarczane w ilości 250 mg na dobę (suplement diety) lub powinny być spożywane ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu w tym jeden gatunek tłusty. W przypadku kobiet w ciąży, czy osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, dawki te powinny być znacząco wyższe.
Dieta obfitująca w oleje roślinne oraz tłuste ryby powinna zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka w kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak jeśli należymy do grupy ryzyka osób narażonych na choroby układu sercowo- naczyniowego, redukujemy masę ciała, planujemy ciążę lub chcemy uzupełnić nie do końca zdrową dietę, warto rozważyć dodatkową suplementację kwasami tłuszczowymi Omega-3.