Witamina B6 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych, dodawana do innych oraz dostępna jako suplement diety.
Co to jest witamina B6?
Jest to nazwa rodzajowa sześciu związków (vitamerów) o aktywności witaminy B6: pirydoksyny, alkoholu; pirydoksalu, aldehydu; i pirydoksaminy, która zawiera grupę aminową; oraz ich odpowiednich estrów 5′-fosforanowych. Fosforan 5′ pirydoksalu (PLP) i fosforan 5′ pirydoksaminy (PMP) są aktywnymi formami koenzymowymi witaminy B6. Znaczna część naturalnie występującej w owocach, warzywach i zbożach pirydoksyny występuje w postaci glikozylowanej, która wykazuje zmniejszoną biodostępność.
Witamina B6 dawkowanie
Zalecenia dotyczące spożycia witaminy B6 oraz innych składników odżywczych zawarte są w opracowanych przez FNB Referencyjnych Wskaźnikach Spożycia (DRI) [1]. DRI jest ogólnym terminem oznaczającym zestaw wartości referencyjnych stosowanych do planowania i oceny spożycia składników odżywczych przez osoby zdrowe.
Wiek | Mężczyzna | Kobieta | Ciąża | Laktacja |
---|---|---|---|---|
Do 6 miesięcy | 0.1 mg* | 0.1 mg* | ||
7–12 miesięcy | 0.3 mg* | 0.3 mg* | ||
1–3 lata | 0.5 mg | 0.5 mg | ||
4–8 lat | 0.6 mg | 0.6 mg | ||
9–13 lat | 1.0 mg | 1.0 mg | ||
14–18 lat | 1.3 mg | 1.2 mg | 1.9 mg | 2.0 mg |
19–50 lat | 1.3 mg | 1.3 mg | 1.9 mg | 2.0 mg |
51+ lat | 1.7 mg | 1.5 mg |
Zalecana dawka żywieniowa (RDA): Średni dzienny poziom spożycia wystarczający do zaspokojenia zapotrzebowania na składniki odżywcze u prawie wszystkich (97%-98%) zdrowych osób; często stosowany do planowania diet odpowiednich dla poszczególnych osób.
Źródła witaminy B6 w diecie
Witamina B6 znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 należą ryby, wątroba wołowa i inne mięsa organiczne, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe oraz owoce (inne niż cytrusowe). W Stanach Zjednoczonych, dorośli uzyskują większość witaminy B6 z wzbogaconych zbóż, wołowiny, drobiu, warzyw skrobiowych i niektórych owoców innych niż cytrusowe. Około 75% witaminy B6 pochodzącej z mieszanej diety jest biodostępne.
Źródła:
- McCormick D. Vitamin B6. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006.
- Mackey A, Davis S, Gregory J. Vitamin B6. In: Shils M, Shike M, Ross A, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore,
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9597026/