Kategorie:

Witamina B6 – właściwości, źródła, dawkowanie

Witamina B6 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych, dodawana do innych oraz dostępna jako suplement diety.

Co to jest witamina B6?

Jest to nazwa rodzajowa sześciu związków (vitamerów) o aktywności witaminy B6: pirydoksyny, alkoholu; pirydoksalu, aldehydu; i pirydoksaminy, która zawiera grupę aminową; oraz ich odpowiednich estrów 5′-fosforanowych. Fosforan 5′ pirydoksalu (PLP) i fosforan 5′ pirydoksaminy (PMP) są aktywnymi formami koenzymowymi witaminy B6. Znaczna część naturalnie występującej w owocach, warzywach i zbożach pirydoksyny występuje w postaci glikozylowanej, która wykazuje zmniejszoną biodostępność.

Witamina B6 dawkowanie

Zalecenia dotyczące spożycia witaminy B6 oraz innych składników odżywczych zawarte są w opracowanych przez FNB Referencyjnych Wskaźnikach Spożycia (DRI) [1]. DRI jest ogólnym terminem oznaczającym zestaw wartości referencyjnych stosowanych do planowania i oceny spożycia składników odżywczych przez osoby zdrowe.

WiekMężczyznaKobietaCiążaLaktacja
Do 6 miesięcy0.1 mg*0.1 mg*
7–12 miesięcy0.3 mg*0.3 mg*
1–3 lata0.5 mg0.5 mg
4–8 lat0.6 mg0.6 mg
9–13 lat1.0 mg1.0 mg
14–18 lat1.3 mg1.2 mg1.9 mg2.0 mg
19–50 lat1.3 mg1.3 mg1.9 mg2.0 mg
51+ lat1.7 mg1.5 mg
Zalecane wartości odżywcze (RDA) dla witaminy B6

Zalecana dawka żywieniowa (RDA): Średni dzienny poziom spożycia wystarczający do zaspokojenia zapotrzebowania na składniki odżywcze u prawie wszystkich (97%-98%) zdrowych osób; często stosowany do planowania diet odpowiednich dla poszczególnych osób.

Źródła witaminy B6 w diecie

Witamina B6 znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 należą ryby, wątroba wołowa i inne mięsa organiczne, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe oraz owoce (inne niż cytrusowe). W Stanach Zjednoczonych, dorośli uzyskują większość witaminy B6 z wzbogaconych zbóż, wołowiny, drobiu, warzyw skrobiowych i niektórych owoców innych niż cytrusowe. Około 75% witaminy B6 pochodzącej z mieszanej diety jest biodostępne.

Źródła:

  1. McCormick D. Vitamin B6. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006.
  2. Mackey A, Davis S, Gregory J. Vitamin B6. In: Shils M, Shike M, Ross A, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore,
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9597026/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *